Projecten – Hoe simpel kan het?

Steeds meer bedrijven maken project tot een zeer complex geheel. Door (zeer) veel templates, processen, richtlijnen en kwaliteitscontroles in te bouwen. Veel projecten zijn al een probleem vóór dat er überhaupt iets is gedaan… Het is uiteraard van belang dat projecten goed worden gedaan. De klant moet krijgen wat hij/zij heeft gevraagd en dat alles binnen budget. In de praktijk kom ik veel situaties tegen waarbij het managen van de projecten een doel op zich is geworden. Door het structuren van de organisatie rondom projecten wordt voor het management een vorm van “grip” gecreëerd.

Er was eens… We zijn dan weer terug bij vroeger: “de manager controleert de medewerker”. Het overzicht ligt bij het management. Zij controleren de volgende stappen en bepalen de wijze waarop gewerkt wordt. Vanuit het nieuwe werken leren dat deze manier van controleren niet meer van deze tijd is. Het wordt steeds belangrijker om medewerkers te sturen op de kwaliteit en de uitkomsten van de werkzaamheden. Voor mij is niet volledig duidelijk waarom deze trend zich bij veel organisaties niet doorzet, als het gaat om projecten.

Voor veel managementleden is het in de regel al lastig om de kwaliteit van het project te beoordelen. Hierbij helpen de complexe processen natuurlijk niet echt. Veel opdrachtgevers vinden in projectplannen niet de informatie terug waar naar zij op zoek zijn. Als ze het einde van het stuk al halen. Projectplannen lijken niet bedoelt om te beschrijven wat het voor de organisatie oplevert, maar alleen over het invullen van de procesbehoefte.

Het wordt tijd dat we weer heldere taal met elkaar gaan praten. Niet meer spreken over het proces (laat dat maar over aan de projectmanager), maar spreek over de producten. Gebruik Brainstorms, Agile, MindMaps, A3 projectplannen en zorg ervoor dat iedereen weer snapt wat er gaat gebeuren.

Categorieën

Reacties zijn gesloten