Uiteraard kun je als bedrijf je volledige vertrouwen stellen in de leverancier van een website of app. De leverancier heeft er immers verstand van (is dan natuurlijk het uitgangspunt)! Maar werkt dit wel? Ik ben van mening dat dit uiteindelijk niet gaat werken. Als eigenaar van het idee, product en website of app kan je natuurlijk de verantwoordelijkheid alleen afschuiven als je het resultaat niet belangrijk vindt. In de praktijk roept natuurlijk ieder bedrijf dat de website of app van essentieel belang is voor de organisatie, maar vaak is het resultaat anders. Bedrijven geven willekeurige partijenen opdrachten. Deze opdrachten zijn vaak dermate vaag dat een leverancier volledig de vrije hand krijgt.
Het vergt een jaren lange voorbereiding om een goede band met de leverancier op te bouwen. Tot die tijd is het vaak behelpen tijdens het opleverproces of met het uiteindelijke resultaat. Over het resultaten gesproken: hier zit natuurlijk een belangrijke probleem. Nieuwe of onbekende leveranciers zullen vaak problemen ondervinden om het (gewenste) resultaat om te zetten in een mooi eindproduct. Doelstelling is vaak hierbij al een groot probleem. De leverancier krijgt onvoldoende tijd om de wensen van de opdrachtgever te doorgronden.
Een volwassener opdrachtgever worden, dat zouden alle opdrachtgevers moeten willen.
Duidelijk met een leverancier vooraf de verwachtingen afstemmen, is hierin de sleutel. Heeft een oplossing extra beveiliging nodig of moet er toegang voor blinden zijn? De leverancier kan dit niet “ruiken”. Zij kan dit alleen op basis van de informatie opdrachtgever vaststellen. Uiteraard kan een leverancier wel zaken uitvragen. Maar dan ligt de verantwoordelijkheid van het eindresultaat helemaal bij de leverancier. De opdrachtgever denkt niet mee.
Heel veel bedrijven stappen in het avontuur van een nieuwe website of app zonder dat er een duidelijk doel is geformuleerd. Bij partijen in het verleden heb ik gezien dat goede doelstellingen het resultaat ten goede komen. Een goede doelstelling heeft vaak niets te maken met de technische oplossingen, wel met het te behalen resultaat. Bijv. 10% van de doelgroep bereiken of 4% minder klanten die bellen.
Van de leverancier mag worden verwacht dat zij doelstellingen kunnen vertalen naar een mooie technisch oplossing. Daarna kan ook meteen worden getoetst of de oplossing hieraan voldoet. Maak vooral ook afspraken met de leverancier over de acties die ondernomen gaan worden als de doelstellingen niet worden gehaald. Als er geen doelstellingen zijn, kan er niet worden getoetst en zal het resultaat van de website altijd onduidelijk zijn.
Als bedrijf kan je alleen maar websites of apps succesvol maken als je VOORAF hebt nagedacht over dit succes. Welke zaken zijn wel/niet belangrijk. Alleen zal een leverancier succesvol de website of app kunnen realiseren.
Of gewoon doorgaan…
Uiteraard kan de methode die veel bedrijven gebruiken ook worden toegepast. Eerst iets maken en daarna pas bedenken hoe er moet worden gekeken wat het resultaat is. In dat geval zullen de doelstellingen bijna altijd worden gehaald en het website of app aansluiten bij de wensen van de organisatie.