Mindmappen in projecten

Mind mappen is in mijn ogen een zeer mooie methode om overzicht te houden. Binnen veel projecten zie ik gebeuren dat er alleen maar wordt gesproken over details, de hoofdlijnen worden vergeten. In het bijzonder leden van het managementteam en de directie kunnen hierdoor zelf het overzicht kwijt raken. Het gevolg is vaak dat stuurgroep overleggen zich volledig richten op de waan van de dag. Het is niet meer de projectmanager die de opdrachtgever informeert over de voortgang en waar nodig om beslissingen vraagt, maar het lijkt dan te gaan over elk detail die besproken moet worden. Blijkbaar omdat men denk dat het succes van projecten hier uit bestaat.

De rol van een  projectmanager bestaat uit het krijgen en houden van een goed totaaloverzicht. Door dit inzicht te delen met de opdrachtgever ontstaat vaak veel minder snel een discussie over (kleine) details. De discussie kan weer gaan over het realiseren van de project resultaten en het produceren van de producten.

Alle mindmapping software is geschikt om een projectplan te maken. Ik zelf heb de meeste ervaring met FreeMind. Deze software heeft als voordeel dat dit een open source oplossing is die ook kan worden gebruikt in een zakelijke omgeving. De applicatie is eenvoudig in gebruik.

Ben je meer van de cloud/online oplossing dan is Spicy Nodes iets om te overwegen.

Categorieën

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *